Yazı İçeriği

Bel fıtığına götürebilir

Masa başında nasıl oturuyorsunuz?

Hangi hareketler omurga için riskli?

Omurga ağrıları nasıl geçer?

Omurga sorunlarında cerrahi tedavisi

Omurga neden eğrilir?

Her 100 kişiden, 80’i hayatının bir döneminde mutlaka bel ağrısı yaşar. Aslında omurga sorunlarından kaynaklanır. Hareketsizlik ve egzersize ayrılan sürenin kısalması ya da tamamen ortadan kalkması bu şikayetleri artırır. Belde oluşan sorunlar vücudun tüm bölümlerini etkilediği için yaşam kalitesini düşürür. Omurganın etrafını saran kas yapısı belden başlayıp sırtın iki yanından yukarıya devam eder ve ensede toplanır. Belde meydana gelen bir sıkıntı, tüm bu bölgede kasılmalara yol açar.


Bel fıtığına götürebilir

Rahatsızlıklar tedavi edilmez ve yapılan yanlışlara devam edilirse, kişi bel fıtığı sorunuyla karşılaşabilir. Oysa sorun bu aşamaya gelmeden, basit önlemlerle bel ağrısından uzak, rahat bir yaşam sürmek mümkün. Yaşlanma ile birlikte omurgadaki disklerin yıpranmasıyla, omurların arasındaki sıvı azalır. Bu durum da bel fıtığı riskini artırır. Hastalık özellikle 30-40 yaşından sonra ortaya çıkar ama 20-25 yaşında rahatsızlananlar da vardır. Özellikle küçük yaşlardan itibaren ağır eşya, yük kaldıranlar omurgasını yaşlandırır.

Masa başında nasıl oturuyorsunuz?

Omurga; vücudu dik tutan, destekleyen en önemli kolon görevini görür. Ayrıca esnek disk yapılarıyla vücudun istenildiği şekilde eğilip bükülmesine, harekete katılmasına da yardım eder. Ancak iş ortamında yapılan hatalar omurgaya uygunsuz yük binmesine neden olur. Üstelik gelişen teknoloji sonucu bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek, uygunsuz pozisyonda çalışmak, hareketsiz iş ve yaşam temposu nedeniyle bir yandan da kilo almak, omurgaya binen yükü daha da artırır. Bunların sonucunda da son yıllarda iş ortamına bağlı bel ve boyun sorunlarında belirgin bir artış görülür.

Hangi hareketler omurga için riskli?

Omurga sorunları genellikle uzun süre sabit bir pozisyonda ve uygunsuz pozisyonda çalışmaktan kaynaklanıyor. Ofis ortamında yapılan en önemli hatalar şöyle sıralanabilir:

  • Sırt desteği olmadan, uygunsuz oturuş pozisyonu almak
  • Sırtı desteksiz, arkaya fazla esneyen koltuklarda veya taburede oturmak
  • Klavyeyi ve monitörü uygunsuz yerde konumlandırmak
  • Özellikle bilgisayar başında iki büklüm veya öne kaymış şekilde uzun süre oturmak
  • Gün boyu sürekli ayakta kalmak
  • Çok ağır olsun ya da olmasın sürekli yük taşır pozisyonda olmak
  • Desteksiz ve ani yük kaldırmak

Omurga ağrıları nasıl geçer?

Omurga kaynaklı ağrıların çoğu kısa süreli, geçici ağrılardır. Bel ve boyun ağrıları, genellikle birkaç gün ağrı kesici almakla, omurgayı zorlayan pozisyon, duruş veya zorlayıcı spor gibi etkenleri bertaraf etmekle, hatta kısa süreli istirahat ile tamamen ortadan kalkabilir. Tedavinin cevap vermediği, sorunun arttığı durumlarda ise fizik tedavi rehabilitasyon programları, omurgaya uygulanan lokal enjeksiyon tedavileri, yüksek dozda ilaç tedavileri ve mutlaka yatak istirahati gerektirir.

Omurga sorunlarında cerrahi tedavisi

Omurga sorunlarında koruyucu tedavilerden fayda görülmediğinde ve şikayetler geçmediği zaman son seçenek olarak cerrahi tedaviye başvurulur. Ancak geç teşhis, yetersiz tedavi ya da omurilikte ciddi baskı gibi bazı durumlarda cerrahi tedavinin ilk seçenek, hatta acil seçenek olması gerekir. Boyundan kola vuran, belden bacağa vuran çok şiddetli, hiçbir tedavinin cevap vermediği ağrı, kol veya bacakta belirgin güç kaybı, refleks kaybı gibi sinirlerin ciddi sıkıştığını gösteren bulgular, idrar tutamama sorunu baş göstermesi hızla cerrahi tedavi yapılması gerektiğine işaret eder.