Yazı İçeriği

Yüksek rakımda kalp ritmi hızlanır

Tansiyon yükselebilir

Yayla havası kalp atışını artırır

Yaylada hareket daha çok yorar

Kampa gidip kalbinize güvenmeyin

Siz de sıcaklardan bunalıp tatiliniz için serin bölgeleri tercih edenlerden misiniz? “Deniz, kum, güneş güzel ama sıcaklar beni bunaltıyor” deyip kalbiniz için dağ, orman ya da yayla tatilini tercih edebilirsiniz. Yayla turizmi nedeniyle her yıl yüzlerce kişi kendini 1500-3500 metre aralığındaki yaylalara atar. Aslında sadece Türkiye’de değil dünyada da binlerce kişi yaşamını yükseklerde geçirmeyi tercih eder. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 140 milyon insan deniz seviyesinin 2 bin 500 metre üstünde bir rakımda hayatlarını sürdürüyor.


Yüksek rakımda kalp ritmi hızlanır

Türkiye’de daha çok Doğu Karadeniz, İç Anadolu gibi bölgelerde yapılan yayla tatili düşük sıcaklarda konforlu bir tatil sunar. Ancak yüksek rakımlı yerlerde kalp ritminizin de normalden daha hızlı olduğunu biliyor musunuz? Hem rakım farklılığı, hem de değişen oksijen seviyesinin kalp hızını artırma, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi olası etkileri nedeniyle yaylaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra mutlaka hekim kontrolü gerekir.

Tansiyon yükselebilir

Yaz aylarında imkanı olanlar için yüksek rakımlı yerler dinlenmek için güzel bir alternatif oluşturur. Bol temiz hava ile nemin ve sıcaklık seviyesinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp hastaları için yaylalar tercih edilir. Sıcaklığın ve nemin az olması nedeniyle elverişli iklim koşulları sunan yaylalar, uzman hekim kontrolü şartı ile kronik kalp, akciğer ve diyabet hastaları için güvenli ve ideal yaşam yerleri. Ancak hekim kontrolü olmadığında nefes darlığı ve çarpıntı gibi sağlıklı kişilerin de yaşayabileceği olası problemler, kalp hastalarında endişe yaratabilir. Özellikle kontrolsüz kalp hastalarında akciğer ödemi ve tansiyon yükselmesi gibi problemler yaşanabileceği için gerekli önlemlerin alınması önem taşır.

Yayla havası kalp atışını artırır

Memeli canlıların metabolizmalarında bulunan ve oksijen seviyesini saptayan mekanizmalar, oksijen azlığında solunum sıklığını ve kan akımını artırarak yaşamı devam ettirecek önlemler almaya başlar. Bu nedenle yüksek rakımda yaşayan insanlarda ortalama kalp hızı ve kalp atım miktarı deniz seviyesinde yaşayanlara göre daha fazla olur. Kalp kası da enerji olarak serbest yağ asitleri yerine daha fazla glikoz kullanır ve kalbin daha fazla yorulmasına neden olabilir.

Yaylada hareket daha çok yorar

Yüksek rakımda yapılan egzersizlerde oksijen kullanımı arttığı için hareket halinde daha fazla yorgunluk hissi yaşanır. Oksijen basıncının azalmasına bağlı olarak da insanlarda kan basıncı artar, adrenalin ve kortizon salgılanır, kalp ritmi de değişir. Bu nedenle kronik koroner arter hastalığı, sistemik hipertansiyonu, kalp yetmezliği ve diyabeti olan hastaların yayla tatili öncesi ve sonrası sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir.