Yazı İçeriği

Kremalı gıdaları tekrar tekrar buzdolabına koymayın

Tavuğu 24 saat içinde tüketin

Evinize en yakın marketten alışveriş yapın

Kışın verdiğiniz su miktarını yazın artırın 

Günde 1 adet dondurma yedirin

Sıvı içeriği fazla olan meyvelerden yedirin

Ara öğünlerde sıvı gıdalar verin

Hafif yemekler yedirin 

Yaz aylarında çocuklar için örnek öğün 

Yazın çocuklarınızın sıvı tüketimini artırın

Yaz aylarında düşen metabolizma hızıyla birlikte çocukların iştahı da azalıyor. Çocuklara yemek konusunda her ne kadar ısrarcı olmamak gerekse de sağlıklı büyümelerini sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek şart. Bu dönemde bir takım çabuk bozulan gıdaların tüketimine dikkat etmek, ara öğünlerde bol sıvı tüketmek ya da bol meyve yemek gerekiyor.


Kremalı gıdaları tekrar tekrar buzdolabına koymayın

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda maddeleri de çok hızlı bozuluyor. Özellikle krema ve pasta türü gıdalar çabuk bozulan ve hızlı tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Çocuklarınıza yaz aylarında mümkün olduğu kadar kremalı pasta tipi gıdaları yedirmeyin. Vermek zorunda kaldığınızda ise bu ürünleri buzdolabında tutun, dolaptan çıkarır çıkarmaz yemesini sağlayın ve tekrar dolaba koymayın. Özellikle sıcak havalarda bu tip ürünler dış ortamda ne kadar fazla kaldıkça ya da buzdolabına girip çıktıkça mikroorganizmaların üremesi de o kadar kolay oluyor. Gün içerisinde tüketilmeyen bu tip gıdaları ertesi gün atın.

Tavuğu 24 saat içinde tüketin

Yaz aylarında çabuk bozulup besin zehirlenmelerine neden olan bir diğer gıda da tavuk. Çocuklarda tavuk zehirlenmelerine yaz aylarında çok sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle tavuk tüketiminde de dikkatli olmak gerekiyor. Tavuğu mutlaka buzdolabında tutun ve 24 saat içerisinde tüketmeye dikkat edin.

Evinize en yakın marketten alışveriş yapın

Sıcak hava nedeniyle bozulan tüm gıdalar marketlerde soğuk ya da dondurulmuş olarak satılıyor. Aldığınız gıdanın eve gelene kadar soğukluğunu kaybetmemesine özen gösterin. Eğer ısınmışsa buzdolabına koymadan çöpe atın. Evden uzak bir yerdeyseniz alışveriş yapmayın. Çünkü bu mevsimde gıdalar üzerindeki mikroorganizmaların hızla üremesi sonucu besin zehirlenmeleri ve yaz ishalleri sıklıkla ortaya çıkıyor.

Kışın verdiğiniz su miktarını yazın artırın 

Yaz aylarında çocukların bol sıvı almaları gerekiyor. Çocuğun günlük sıvı ihtiyacı kış aylarında kilo başına 100 ml., yaz aylarında ise 120- 130 ml. Yani 10 kiloluk bir çocuğun günde yaklaşık 6-7 bardak sıvı tüketmesi gerekiyor. Ancak bu sıvı sadece su olmak zorunda değil. Ayran, meyve suyu, çay ya da yediği besinlerle de sıvı ihtiyacını karşılayabiliyor.

Günde 1 adet dondurma yedirin

Sağlıklı koşullarda yapılan ve satılan dondurmanın besleyici değeri oldukça yüksek. Bu nedenle çocuğunuza günde 1 adet dondurma yedirin. Ancak miktarını asla artırmayın. Miktar arttıkça hem çocuğa fazla kalori yüklemiş oluyorsunuz hem de karnı doyduğu için normal beslenmesi aksıyor. Ancak aldığınız dondurmanın sağlıklı koşullarda üretildiğine emin olun.

Sıvı içeriği fazla olan meyvelerden yedirin

Yaz aylarında çok hareket eden çocukların vücudunda önemli oranda sıvı kaybı yaşanıyor. Bu kaybı gidermek için çocuğunuza karpuz, kavun ve üzüm gibi sulu meyvelerden yedirin.

Ara öğünlerde sıvı gıdalar verin

Yaz aylarında yemek miktarlarını azaltsanız da öğün sayısını değiştirmeyin. Çocuğunuza 3 ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde ayran, meyve suyu gibi sıvı içeceklerden verebilirsiniz.

Hafif yemekler yedirin 

Yaz aylarında çocuğunuza yemek yemeleri konusunda fazla israrcı olmayın. Çünkü sıcak hava ister istemez iştahlarını azaltıyor. Mümkün olduğu kadar zeytinyağlı ve hafif sebze yemeklerini tercih edin, kızartma türü yiyecekleri pişirmeyin.

Yaz aylarında çocuklar için örnek öğün 

Sabah 
Süt 
Yumurta veya beyaz peynir 
Zeytin 
Ekmek 
Domates +salatalık 
Meyve

Öğle
Et yemeği veya kurubaklagil yemeği 
Sebze yemeği 
Yoğurt 
Ekmek

Akşam
Et yemeği veya kurubaklagil yemeği 
Pilav veya makarna 
Meyve veya salata 
Ekmek 

Aralar
Süt veya yoğurt 
Meyve