Yazı İçeriği

1. İlk gelen sütün atılması

2. Sürekli emzirmek

3. Bebeği uyurken sallamamak

4. “Kakası yeşil renkte, bebeği üşüttük”

5. Her bez değiştirildiğinde pişik kremi sürülmeli

6. Tırnaklarını kesmek için bebeğin kırkının çıkmasını beklemek

7. Üşür diye her mevsim kalın giydirmek

8. Uyumadan önce mama vermek

9. Bebeğin altını ıslak mendille temizlemek

10. Yemek yemesi için televizyon karşısına oturtmak

İlk gelen sütü sakın atmayın!

Yenidoğan bebek bakımı sırasında hele ilk çocuğuysa pek çok hata yapabilir. Üstelik bu yapılan hatalar zaman zaman bebeğe ve anneye zarar da verebilir. İşte yenidoğan bakımı sırasında doğru bilinen yanlışlar...


1. İlk gelen sütün atılması

Kesinlikle yanlış bir uygulamadır çünkü ilk gelen süt kolostrum adı verilen antikorlar, vitamin ve minareller yönünden zengin, besleyici özellikleri yüksek bir besindir. Bebeğin ilk besininin kolostrum olması, onun ileride birçok mide ve bağırsak hastalığına karşı korunmasını sağlar.

2. Sürekli emzirmek

Yenidoğan bebekler, ortalama 2 saatte bir emzirilmelidir. İlk hafta bu sıklık hem olası fizyolojik sarılığın çabuk geçmesi, hem de sütün bebeğin ihtiyacı kadar artması için önemlidir. Sonraki günlerde bebeğin sürekli memede kalması süt birikmesine engel olacağı için bebeğin doymamasına, annenin göğüs uçlarının yara olmasına sebep olabilir ve bebek beslenme sorunu yaşayabilir.

3. Bebeği uyurken sallamamak

Bebekler anne karnında sallanırlar. Sallama işlemi, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasına sebep olduğu için denge yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Hafif ve küçük ritimler halinde bebeği sallayabilirsiniz.

4. “Kakası yeşil renkte, bebeği üşüttük”

Yenidoğan bir bebeğin her altı açıldığında kaka varsa bebek iyi besleniyor demektir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 4-8 kez kaka yapabilir. Kaka çıkışı yoksa, beslenme sorunu yaşıyor olabilir. Doğru ve düzenli meme emen bir bebeğin kakası sarı ve partiküllüdür. Yeşil kaka, bebeğin çok emdiğini gösterir. Bağırsaklarda işlenmiş kaka sarıdır. Yeşil kaka, çok emdiği için barsaklarda işlenmeden atıldığını gösterir. Üşütmekle herhangi ilişkisi yoktur.

5. Her bez değiştirildiğinde pişik kremi sürülmeli

Pişik kremleri bebek poposunun hava almasını önleyebilir. Bu yüzden sadece gerekli görüldüğünde pişik kremi sürülmelidir. Hava almayan popo, pişik olmaya oldukça müsait olduğundan bu kremlerin sık sık kullanılması önerilmez.

6. Tırnaklarını kesmek için bebeğin kırkının çıkmasını beklemek

Bu da batıl inanışlardan biri... Tabii ki bebek 40 günlük olmadan tırnağını kesmenin sağlık ya da din açısından bir mahsuru yok. Eğer bebeğinin tırnakları çok uzadıysa ve kendine zarar veriyorsa, doğru araç ve yöntemleri seçerek tırnaklarını kesebilirsiniz.

7. Üşür diye her mevsim kalın giydirmek

Bebeğin küçük ve savunmasız olduğu için hava şartlarından nasıl etkileneceğini bilemiyor, üşütmesinden korkuyor olabilirsiniz. Ancak bebeğinizi muhakkak hava şartlarına uygun giydirmelisiniz. Eğer yaz sıcağında bebeğine uzun kollu, kalın kıyafetler giydirirsen aşırı terleme, pişik, isilik gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

8. Uyumadan önce mama vermek

Bu sık sık yapılan yanlış bir uygulama. Bebeğe uyumadan önce mama vererek gece acıkmasını engellemek ve bu sayede uyanmamasını sağlamak, kesinlikle yapılmaması gereken büyük bir hata. Çünkü bu, bebeğin boş kalori ve gereksiz kilo almasına neden olur. Doğru olan, bebeği acıktıkça emzirmektir.

9. Bebeğin altını ıslak mendille temizlemek

Islak mendil bez bölgesi temizliğinde ne yazık ki sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu mendillerin içindeki alkol, parfüm ve kimyasallar bebeğin cildini tahriş ederek hassasiyet, pişik gibi sorunlara neden olur. Bebek bez bölgesi temizliğinde en doğrusu yalnızca temiz su kullanmak. Her defasında yıkayamıyorsanız pamuk ve su ikilisini deneyebilirsiniz.

10. Yemek yemesi için televizyon karşısına oturtmak

Bu durum çağımızda bebek bakımı konusunda yapılan en büyük hata! Yemek yemediği için bebeğin ilgisini televizyona, cep telefonuna ya da tablete çekmek, bu sayede yemek yemesini sağlamak bu durumu bir alışkanlığa çevirir. Bebeğiniz bunlar olmadan yemek yemek istemeyebilir. Bu yüzden video, çizgi film kullanmak yerine sohbet etmeyi ve zorlamamayı deneyin.