Yazı İçeriği

Yenidoğan bakımı ne zaman başlar?

Yenidoğan göbek bağı nasıl temizlenmeli?

Yenidoğan bebek bezi hava geçirmeli

Yenidoğan bebeğiniz için bakım önerileri

Minik bedeniyle size büyük mutluluk getiren yavrunuz için endişelenmeniz çok doğal. “Yetersiz beslenmesin, hasta olmasın” gibi pek çok endişe taşıyabilirsiniz. Haklısınız… Doğduğunda çok hassas olan bebeğiniz daha çok özen ister. Yenidoğan bebeklerde hijyen, dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında gelir. Yaptırılan ilk banyodan göbek bağına, altının temizlenme biçiminden bebek bezi seçimine kadar tüm detaylarda titiz davranmak yenidoğanları enfeksiyon, iltihap veya herhangi başka bir sağlık sorunundan korumaya yardımcı olur. Bu sebeple temizlik ile ilgili tüm detaylara hakim olmak bebeğin yenidoğan dönemini sorunsuz atlatmasını sağlar. Yenidoğan bebeklerde temizlik ve bakım ile ilgili bilinmesi gerekenler...


Yenidoğan bakımı ne zaman başlar?

Yenidoğan bebeklerin immun sistemleri ilk aylarda anneden süt yardımıyla geçen antikorlarla sağlanır. Bebeğin temizliği, ilk doğduğu anda hastanede yapılan banyo işlemi ile başlar. Ancak bazı hastaneler yağ tabakasının cilt tarafından emilmesinin doğru olacağını düşünerek sadece anne salgılarını uzaklaştırmak için yenidoğanı yıkamak yerine silinir. Daha sonraki dönemde anneden bebeğin göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılmaması istenir. Çünkü göbek bağı kurumadan banyo yaptırılan bebekte göbek deliği enfeksiyonu riski oluşur.

Yenidoğan göbek bağı nasıl temizlenmeli?

Göbek bağı 3 ila 15 gün arasında kuruyarak düşer. Düşene kadar ise temizliği hijyenik solüsyon ve gazlı bez ile yapılabilir. Alkol kullanmak hem sterilizasyonu sağlar hem de kurumayı kolaylaştırır. Arada kontrol edilmesi gereken göbek deliğinde kan veya iltihap varsa uzmana müracaat edilmesi gerekir. Göbek bağı düşmeden önce kaynatılıp ılıklaştırılmış suya havlu batırılarak bebeğin cildinin yüzeysel temizliği sağlanabilir. Düştükten sonra yaptırılacak banyoda uygun ısı, temiz su ve hipoalerjik sıvı şampuanlar kullanılması gerekir.

Yenidoğan bebek bezi hava geçirmeli

Yenidoğan döneminde bez bölgesinin temizliğini sadece su ve pamukla yapmak bebeğin cildi için önem teşkil eder. Yaz aylarında ıslak mendilin yenidoğan bebeğinizin cildini tahriş etmemesi için ılık suyla duş önerilir. Bebeklerin altının idrarlı veya uzun süreli dışkılı kalması cilt enfeksiyonlarına, mantar gelişimine ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olduğu için bebek bezinde havanın geçirgen olması ve sık aralıklarla altının havalandırılması gerekir. Böylece yenidoğan temizliğinde gerekli özen gösterilmiş olur.